Kuglasta, žukasto-narandzasta tuja, mekanih cetina. Moze da naraste do 1,5-2,0 m, vrlo otporna vrsta. Ima siroku primenu: u grupacijama, pojedinačno, u žardinjerama, mogu se formirati i žive ograde. Idealna je za orezivanje  možemo praviti razne forme. Treba je redovno orezivati jer time dobijamu čvršću i kompaktniju biljku.

Ova forme tuje Smaragd se dobija  orezivanjem grančica više godina.

Thuja Smaragd-spiralis Topiary thuja

Spiralna Tuja

Thujopsis Dolabrata "je jedan od najlepsih" kedrova "u svetu.Thujopsis Dolabrata rodom iz vlaznih suma u Japanu sa blistavim tamno zelenim cetinama.Dobro uspeva na mestima gde nema dovoljno sunca.Svaka preporuka retka biljka koja se uspesno prilagodila nasim uslovima.Elvodi biljka koja raste sporim intezitetom ima guste zbijene grane,cetine budu plavu boju.Raste dosta visoko i do 4-m.

Ne zahteva specijalne uslove odgajanja.


Chamaecyparis lawsoniana ellwoodi


Slican elvudiju od koga je i nastao.Cetine su srebrnasto plave.Primenjuje se u alpinetumima i kao soliter na mestima koja treba istaci.raste i do 8 m a sirine do 80 sm.Mesto koje joj odgovara je suncano do blago senovito i zasticeno mesto.Chamaecyparis Blue surprise

Plavo iznenadjenje

Elvodi

Thujopsis Dolabrata

Spada medju najlepše pačemprese ove grupe.

Uskog,pravilnog,stubastog rasta,5 m visine.Grane su mu tanke,mnogobrojne i guste,ostro usmerene prema gore;izbojci pljosnati. prema vrhu plavkasti, a sa donje strane plavo zeleni;izuzetne punoce.Pogodan za sadnju u masivima sa drugim biljkama,pojedinacno,ali i kao ograda.


Chamaecyparis lawsoniana  Pelt's Blue

Elvodi biljka koja raste sporim intezitetom ima guste zbijene grane,cetine budu plavu boju.Raste dosta visoko i do 4-m.

Ne zahteva specijalne uslove odgajanja.


Chamaecyparis lawsoniana lane

Prelepi pacempres nižeg rasta zlatno žutih vrhova. Vrlo dekorativan, može da se orezuje.Koristi se kao pojedinačna biljka ili u grupacijama a zbog sporog rasta može se naći i u malim baštama i alpinetumima.

 Chamaecyparis lawsoniana sunkist

Crvena zvezda ima cvrstu uspravnu formu sa zvezdastim iglicama koji su plavo -zeleni većinu godine, rasta. a u zimskom periodu crvenkasto ljubičasti po kome je i dobila ime crvena zvezda.Chamaecyparis thyoides ‘Red Star’ je dobro došao svakom vrtu ona ne zahteva nikakvo odrzavanje.vise joj odgovara manje suncano mesto ali moze da tolerise i suncana mesta.

Chamaecyparis thyoides ‘Red Star’

Jos jedan Chamaecyparis  piramidalnog rasta predivnih grane koje padaju na dole  žute boje.Filifera je jedinstvena biljka sporog rasta  pogodna je za manje baste na centralnim mestima.

Chamaecyparis pisifera Filifera

Niska,pravilne okruglaste forme.Oko 1 m.visine.Izbojci su kratki,debeli,plavo zeleni.Veoma je dekorativna

Chamaecyparis lawsoniana Glauca Globosa blue

Sporo raste grane su izrazito meke ,boja maslinasto-zelena koja zimi prelazi u ljubicasto-braon.Otporna je na mrazeve,voli vlažna i peskovita zemljišta.Raste kao žbun ,može se orezivati.

Chamaecyparis thyoides  Heather Bun

Crvena zvezda

Srebrni pačempres, žbunasto piramidalno nepravilnog rasta. Može postići visinu do 2m. Četine su makane i guste. Voli polusenovita staništa, i propustljivo, rastresito zemljište. Pogodan je za orezivanje. Može se saditi pojedinačno ili u  grupacijama.

Chamaecyparis Pisifera Boulevard

Decurrens Berrima Gold

Sporog rasta predivne krosnje raste do 1,5 m zeleno na vrhovima bele boje sto je u narodu zovu seda.Nije probirač zemljišta može se orezivati.Može se saditi pojedinacno ili u grupacijama za manje ograde.

Chamaecyparis Pygmaea Argentea

Predivan pokrivač zemlje,zimi bordo boje a leti zelene.Što se tice uslova sredine nema posebne zahteve.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.


Microbiota decussata

Ova vrsta veoma sporo ima predivne cete preko cele godine zelena sa žutim vrhovima,a u zimu vrhovi dobiju zuto-narandzastu boju.Koristi se kao pojedinačna biljka ili u grupacijama a zbog sporog rasta može se naći i u malim baštama i alpinetumima.

Raste visine do 5 m.Nema centralno deblo vec vise grana koje rastu na gore i sam vrh je gusto razgranat.S obzirom da dobro podnosi orezivanje veoma je pogodna za formiranje zivih ograda,ali se podjednako cesto sadi i pojedinacno i u grupama na slobodnim povrsivana,kao i u zardinjerama.Takođe prednost ove vrste je sto ne zahteva nikakve posebne uslove odrzavanja.

Juniperus Stricta

Raste visine do 5 m.Nema centralno deblo vec vise grana koje rastu na gore i sam vrh je gusto razgranat.S obzirom da dobro podnosi orezivanje veoma je pogodna za formiranje zivih ograda,ali se podjednako cesto sadi i pojedinacno i u grupama na slobodnim povrsivana,kao i u zardinjerama.Takođe prednost ove vrste je sto ne zahteva nikakve posebne uslove odrzavanja.

Juniperus Stricta variegatum

Gusto, svetlo plavi  juniperus, piramidalnog oblika. Raste 4-5 m, i 8m u širinu. Podnosi sve tipove zemljišta. Poželjno je biljku redovno orezivati da bi se dobila potrebna gustinu i čvrstinu. Koristi se za formiranje živih ograda jer brzo raste, kao soliterno drvo ili u grupacijama.

Juniperus Chinensis Skyrocket

Gusti cetinar veoma otporna na zimu,odlikuje se lepim iglicama vrlo uske kolumerne krune.Ona ima plavlasto-sive iglice gusto rasporedjenje oko grane.Sto mu daje atraktivan izgled. Raste do 3m visine ,širine može da naraste i do 0,5m.

Može se saditi pojedinačno,u grupama ili u kombinacijama sa višim cvetnicama.

Juniperus Communis Hibernica

Raketa

Juniperus squamata Mayeri

Plava zvezda je patuljaste forme raste do sirine 45 sm, a visine do 15sm idealna je za mini vrtove,zandonjere.

Grane sujoj polegle uz zemlju.Jasno zelene boje,snaznog rasta,širine oko 3 m,visine oko 50 cm.Odlican je pokrivac tla.Moze trajno tolerisati razne uslove,ukljucujuci vrucine,suse i siromasnih zemljiste.

Juniperus sabina  Tamariscifolia

Polegli cetinar.Cetina su svetlo plavo srebrne boje nesto intenzivnije plave u toku zime.U punoj zrelosti dostize visinu od 25cm,a u sirinu ide do 1,5m.Sto se tice uslova sredine nema posebne zahteve jedino nepodnosi previse vlažno zemljiste.Pogodan je za sadnju na padinama,pojedinacno i u grupama.Grane kod ovog juniperusa su sa plavo pigmentisanim cetinama I hrapavo braonkastom korom imaju polozaj od 45 stepeni u odnosu na zemljinu povrsinu,samo u pocetku svog razvitka.Nakon perioda razvitka od 7 I vise godina grane zajedno sa stablom zauzimaju polozaj od 90 stepeni a manji broj grancica ostaje u ostrom uglu u odnosu na zemljinu ravan.Raste do visine od nekih 2- 4 m.Nije pogodno orezivati,jer biljka raste sporim intenzitetom.

Juniperus-squamata-Blue-Star

Plava zvezda

Juniperus Squamata Blue Carpet

Polegli cetinar,dostize visinu od 0,8- 1m.Voli suncana stanista.Sto se tice zemljista nema posebne zahteve moze da raste I na suvim krecnjackim zemljistima.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.

Juniperus expansa variegata


Pokrivac tla,zelene boje sa belim sitnim pramencicima.Raste do 1,5 m u precniku i 0,4 m u visinu.Pogodan za orezivanje.Vrlo otporna, uspeva u svim uslovima.Koristi se kao pokrivac tla,u zardinjerama,grupacijama.Zimi ne menja boju.

Juniperus horizontalis variegata

Polegli cetinar,dostize visinu od 0,8- 1m.Voli suncana stanista.Sto se tice zemljista nema posebne zahteve moze da raste I na suvim krecnjackim zemljistima.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.

Juniperus old media  gold

Tuja na štapu proizvedena je  orezivanjem grančica više godina.

Tuja na Štapu-Tapiary

Juniperus  dobijen orezivanjem grančica više godina.

Juniperus poluhorizontalis-Tapiary

Tisa je zimzeleno drvo iz porodice Taxacea,u narodu ga je poznato kao sveto drvo ,dugovecno pa je svaki vrt treba imati.Raste sporo po par centimetra godisnje a moze da naraste do 3 m.Sadi se pojedinacno i po grupama,uspeva na svim mestima.


Taxus baccata Tisa

Polegla kleka  kao jedinstveni primerak sa plavim iglicama koje padaju na zemlju  čineći žbun koji sporo raste.

 Juniperus communis „Green carpet“

Srebranasto plave cetine , lepo uspeva i u zagađenim gradskim sredinama. Raste 10 m u prvih 10 gododina i širine 3m. Veoma je dekorativna biljka, grane joj raskošno padaju. Koristi se kao soliterno drvo.

Cedrus atlantica Glauca Group

Picea abies - Smrča, nama poznata još i kao smreka koja vodi poreklo sa evropskog kontinenta. Krošnja je kupasta i široka, dok je stablo vitko i pravo. Grane su sabljasto zakrvljene ka zemlji. Kora je dosta tanka, kod mlađih primeraka sivo-zelene boje, dok je kod starijih biljaka nešto tamnija i uglavnom tamno-crvene boje. Izuzetno dobro podnosi duge i hladne zime, mnogo bolje nego leta. Veliki problem oko uzgajanja smrče predstavljaju letnje žege bez kiše kada biljka znatno slabije i sporije napreduje.

Picea abies - Smrča

Krivulj bor raste kao žbun.Nema velike zahteve i jako je otporna vrsta.Voli sunčana mesta. Podnosi orezivanje, pa se može saditi i u žardinjerama, a može se i iskoristiti za formiranje atraktivnih živih ograda. Izuzetno je dekorativan.

Pinus Mugo

Picea glauca var. albertiana

Niskog i sporog rasta,do 1.5 m visine za 20 godina,gustih četina,pravilno kupaste krosnje nije probirac zemljista, otporna u gradskim uslovima.Dobro podnosi presadjivanje.Sadnja pojedinacno ili u grupi.Po mom misljenju jedna od najlepsih skupljih cetinara,preporuka za svako dvoriste.

Beli bor je svetloljubiva I ekološki najplastičnija I najrasprostranjenija vrsta bora u Evropi .Raste visoko do 40 m,dostiže starost ido dvesta godina.


Pinus sylvestris-beli bor

Izuzetno lepa srebrana smrča .Raste sporo, piramidalno I uglavnom se sadi pojedinačno.

Picea pungens

Abies pinsapo-Španska jela

Krivulj-patuljast bor

Lopta na stapu

Thuja Smaragd je Jedana od najrasprostranjenijih četinara kod nas,u najvecoj meri se koristi za formiranje žive ograde u toj sadnji se sadi na rastojanju od 50 sm,može se koristiti  za sadjenje u grupama,u žandinjerama i kao solo stablo.Raste do 5m visine i do 1m širine, u obliku piramide ne ide puno u širinu,tako da rezanje skoro da i nije potrebno,lako se održava i nije posebno zahtevna.


Thuja occidentalis Smaragd

Tuja Smaragd

Colummna se najvise koristi za formiranje zive ograde  vetrozaštitnih pojaseva.,a moze i solo stablo za ogradu sadi se na rastojanju od 50-60cm.Raste do 5m visine maksimalno  1 metar sirine u obliku stabla i ne ide u sirinu po cemu je u narodu zovu stubasta tuja.Boja je listova tamno zelena i pogodna za orezivanje.


Thuja occidentalis Columna

Tuja Kolumna

Piramidalna biljka, zlatno zute boje, raste do 4-5 m. Gusta, kompaktna, pogodna za orezivanje. Voli suncana mesta i sto ima vise  svetlosti biljka ima sve jacu zutu boju. Zimi dobije boju starog zlata. Koristi se za formiranje brzorastucih zivih ograda, kao soliterno drvo, u grupacijama, u zardinjerama.


Zlatna tuja

Thuja orientalis aurea

Thuja orientalis – istočna tuja

Istocna tuja

Thuja compacta moze da naraste i do 3 m ali za razliku od ostalih tuja raste nesto sporije,godisnji prirast joj je do 10 cm.Moze se orezivati ali je pozeljno zimi je uvezati da ne bi doslo do deformacija od snega.

Zlatno zelene boje.Neobicna i veoma pogodna za male vrtove,kamenjare i zardinjere.Okrugla i patuljasta forma,visoka do 1 m.Izbojci su veoma gusti i pljosnati.Lisce je svetlo zeleno,a zimi sivo zeleno.Veoma je otporna na mrazeve.

Thuja occidentalis Golden Globe

Zlatni krug

Minijaturna vrsta koja sporo raste , moze da se orezuje samo za jacanje grana i za lepsi oblik , nije za formiranje figurura jer sporo raste . Raste do 2-3m najvise,godisnje oko 10-ak cm.Cetine su intenzivno zelene boje.Sto se tice uslova sredine voli suncane ekspozicije.Pogodna je za sadnju u grupma I pojedinacno,u zardinjerama i za formiranje zivih ograda.

Thuja  occidentalis Holmstrup

Okruglast zbun raste do 1,5m visine i nesto vece sirine,jasno zelene bojeS obzirom da ne raste brzo i niska je veoma je pogodna za sadnju u malim vrtovima ili u zardinjerama.


Thuja occidentalis globosa

Patuljasta,kuglasta tuja,velike gustine,može da naraste do 0,5 m u prvih 10 godina.Voli polusenovita-senovita mesta.Treba izbegavati saditi je na mestima koja su celog dana osunčana jer moze doci do stvaranja ozegotina.Uspeva na svim tipovima zemljista.Koristi se u alpinetumima i malim bastama,kao i u grupacijama.Cetine su zelena a zimi dobijaju braonkasto-crvenkastu boju.


Thuja occidentalis Teddy

Tedi

Kompaktna loptasta forma tamno zelene boje,u zimu smedje.Raste tek 3 cm godišnje,a maksimalna visina i širina joj ne prelaze 1 m.Veoma zahvalna za korišćenje u cvetnjacima,kamenjarima,žardinjerama.

Thuja Occidentalis Tiny tim

Thuja Occidentalis rheingold

Rengold

Naziv:	Thuja Occ. Godina starosti:	6 Veličina:	do 2.5m Šifra:	0034
TOPIARY Ponuda biljaka Baštenski alat
Home O nama Biljke Galerija Akcija Cenovnik Kontakt

© 2014 Rasadnik EGZOTIKA. Sva prava  zadržana. Design:Milosavljevic Dragan 063/662-333


Četinari         Ukrasni     Lišćari      Ukrasno žbunje    TOPIARY oblikovane forme      Kalemljeni Četinari    ŽIVE OGRADE  Thuje          Juniperus Chamaecyparis     Borovi   Abies  -  Jele     Cedrus      Picea      Smrče  -  Pinus   Taxus   Tise     Šimširi    Acer Negundo      Tuja   Kleke  Pačempresi     Kalemljeni na štapu    Spiralna Tuja Lopta na  štapu   Bambus Rasadnik u Požarevcu   Ukrasni bagrem    Smaragd  Japanski Javor  Uređenje dvorišta


Reference:Požarevac,Petrovac na Mlavi,Svilajnac,Smederevo,Veliko Gradište,Kučevo,Golubac,Beograd,Rabrovo,Smederevska Palanka,Kovin

Rasadnik EGZOTIKA

Nabrđe  12000  Požarevac  tel: 063/662 333